/ ThinkStock/Getty Images
Космическия апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, ще бъде изстрелян с ракета "Делта" от базата "Ванденбърг" в Калифорния, съобщи АФП.

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

Мисията е "изключително важна за науката", посочва Ричард Слонакър, който отговаря за програмата "Айссат-2" в НАСА.

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия "Айссат" приключи през 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида

Антарктида отстъпва пред океана (СНИМКИ)

Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво. 

ледници Антарктида
ThinkStock/Getty Images

"Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година", обясни Том Уогнър от програмата "Криосфера" (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво. 

Перито Морено – единственият ледник, който расте (СНИМКИ)

"Айссат-2" е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия. Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята

лед
Thinkstock/Getty Images

Лазерът на "Айссат-2" ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата. 

Мисията "Айссат-2" е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА