Специалисти от НАСА откриха причината за топенето на антарктически ледове
Специалисти от НАСА откриха причината за топенето на антарктически ледове / ThinkStock/Getty Images
Специалисти от НАСА откриха причината за топенето на антарктически ледове, съобщи Лента.

По мнението им, загадъчният виновник може да е скрит под ледовете горещ мантиен поток - издигащ се към повърхността тесен участък от земната мантия.

Откриха гигантска загадъчна дупка на Антарктида (ВИДЕО)

Температурата на земната кора над него се покачва и в резултат ледниците се топят и се рушат, след като по тях са се появили цепнатини. Преди около 30 години учени от университета на Колорадо предположиха, че под Земя Мари Бърд в Западна Антарктида има подобен мантиен поток, но доскоро тази хипотеза не бе потвърдена.

Антарктически айсберг навлезе в открити води

Сега специалистите от НАСА се убедили, че предположението на учените отговаря на истината. Било изчислено колко геотермална енергия е нужна за извършващите се процеси в Земя Мари Бърд, включително за онези, довели до появата на съществуващите там подземни реки и езера.

Като сравнили теоретичния модел с данните, получени по време на антарктически експедиции, учените стигнали до извода, че под повърхността действително има мантиен поток, който се е образувал преди 50-110 милиона години, т.е. преди появата на ледената покривка на континента.

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)

През октомври от ледника Пайн айлънд в Антарктида се откъсна айсберг, чиято площ превишава 4 пъти тази на Манхатън. В съответствие с прогнози, направени въз основа на спътникови снимки на ледници, топенето на ледовете ще се ускори два-три пъти и това ще доведе до покачване на нивото на световния океан. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА