/ ThinkStock/Getty Images
Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида, заявиха учени от университета в Суонзи и Британския антарктически институт, цитирани от световните информационни агенции.
ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Леденият блок с площ 5800 кв. км се откъсна от антарктическия шелф Ларсен С и сега се придвижва на север. Айсбергът е дълъг 175 км и широк около 50 км. Става въпрос за един от най-големите айсберги, регистрирани през последните три десетилетия. Ще са нужни две-три години, за да може той да се стопи напълно, увериха от института "Алфред Вегенер" в Германия.
Измериха рекордно висока температура на Антарктида

Проф. Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи пък е на мнение, че айсбергът може дълго време да остане едно цяло, но може и да се раздели на отделни фрагменти. Възможно е някои от тях да останат десетилетия в района, а други да се придвижат на север.
Откъснали се от Антарктида айсберги забавят глобалното затопляне

След като е лишен от този леден блок, Ларсен С е потенциално по-нестабилен, отбелязаха учените. В края на краищата Ларсен С може да последва примера на Ларсен В, който през 2002 г. се разпадна на отделни части по впечатляващ начин, 7 години след откъсването на айсберг.
БТА