Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, трудно се разграничава на спътниковите снимки
Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, трудно се разграничава на спътниковите снимки / ThinkStock/Getty Images
Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, защото някои от най-големите ледници еродират от долната страна заради топлата вода, съобщиха Би Би Си и в. "Дейли мейл".

Вижте Перито Морено – единственият ледник, който расте (СНИМКИ)
 
Екип от университета на Лийдс проследил как се променят линиите, от които ледниците на континента стават плаващи. Данните от европейския спътник "Криосат" показват, че ледът се е стопил над зона с размера на Голям Лондон, с която при предишните измервания е имал контакт - около 1463 кв. км, повечето в Западна Антарктида.  Изследването проследява периода от 2010 г. до 2016 г.
Британските учени са направили първата пълна карта как се движи подводният край на леда. Те установили, че той се е отдръпнал твърде много под осем от 65-те най-големи ледника.

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове
 
Макар и крайният продукт да изглежда доста ясен, достигането до него никак не е било просто. Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, трудно се разграничава на спътниковите снимки.
Съществуват радарни техники, с които точната линия се установява по движението на плаващия лед заради теченията.
 
Британските учени са комбинирали този метод с данните за релефа на дъното, скалното легло и промените във височината на повърхността на ледниците.

Откриха гигантска загадъчна дупка на Антарктида (ВИДЕО)
БТА