Над 60 руски военнослужещи са били убити при украинския ракетен удар по Макеевка в новогодишната нощ, обяви министерството на отбраната на Русия в изявление, цитирано от ТАСС.

Бивш генерал от НАТО прогнозира кога ще спре огънят в Украйна

По негови данни Въоръжените сили на Украйна са изстреляли от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS) шест снаряда по пункт за временно разполагане на руско военно подразделение в района на този град в източните покрайнини на Донецк.

Обектът е бил улучен от "четири ракети с фугасна бойна глава", в резултат на което "са загинали 63 руски военнослужещи", пише в съобщението. Руската система за противовъздушна отбрана е свалила останалите два снаряда, добавиха от министерството на отбраната на Русия и обещаха да окажат "цялата необходима помощ" на семействата на убитите войници..

Голямото натоварване на клетка от мобилната мрежа е издало на лагер на мобилизирани руски резервисти в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна, който бе поразен в новогодишната нощ, предаде по-рано ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи, формирани от местните сепаратисти.

Украинската армия казва, че при атаката в град Макеевка, на петнайсетина километра източно от Донецк, са били убити около 400 руски военни - твърдение, което не е проверено по независим път, посочва Би Би Си.

Редица руски коментатори признаха за нападението по професионално училище, където били разквартирувани войници, и че сградата е почти напълно разрушена, но уверяват, че жертвите са много по-малко, отколкото претендира украинската страна.

Руски ракетни удари срещу Украйна и в новогодишната нощ

Източник от правоохранителните органи на т. нар. Донецка народна република заяви днес пред ТАСС, че военните са използвали активно мобилните си телефони, което е позволило на противника да открие местоположението им.

Русия твърди, че сградата е била поразена от високоточна американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Съединените щати доставиха такива съвременни оръжия на Украйна след руската инвазия в страната.

Украинските въоръжени сили нанесоха масиран удар по Макеевка в новогодишната нощ. По първоначална информация са били ранени над 15 души, но данните за убити и пострадали се уточняват, отбелязва ТАСС.
Николай Станоев, БТА