/ БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки на Алианса да доставят повече оръжия на Украйна, предава Reuters, като уточнява, че съответното норвежецът е заявил в интервю за агенция DPA.

"Призовавам съюзниците да направят повече. В интерес на цялата ни сигурност е да се уверим, че Украйна ще надделее и (руският президент Владимир) Путин няма да спечели", обяснява Столтенберг.

След руския обстрел: Много области в Украйна имат проблем с тока

Съгласно думите му, е може би още по-важно Украйна да получи достатъчно боеприпаси за системите, които вече са на разположение. Той допълва, че нуждата от боеприпаси и резервни части е "огромна“.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към група западни лидери поиска широка гама от оръжия и системи за противовъздушна отбрана, за да се подпомогнат усилията за противодействие на руската инвазия.

Байдън подписа бюджета за 2023 г. в размер на 1,7 трлн. долара: 858 млрд. ще отидат за отбрана

Също така миналата седмица САЩ обявиха близо 2 милиарда долара допълнителна военна помощ за Киев, включително системата за противовъздушна отбрана Patriot, която предлага защита срещу самолети, крилати и балистични ракети.

В интервюто Столтенберг уверява, че военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мир.

"Знаем, че повечето войни завършват на масата за преговори – вероятно и тази война – но знаем, че това, което Украйна може да постигне в тези преговори, зависи неразривно от военната ситуация“, обясни генералният секретар на НАТО.
Агенция "Фокус"