/ БГНЕС
НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването или нова Студена война с Русия, но ще знае как да се защитава, ако е необходимо. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч в американския Конгрес по повод 70-ата годишнина на алианса, предаде Франс прес.

Американски генерал: Само Русия може да унищожи САЩ

"НАТО ще взима винаги необходимите мерки, за да гарантира едно надеждно и ефикасно разубеждаване", допълни Столтенберг.

Той подчерта, че няма да има нови американски ракети, разположени в Европа и че НАТО няма намерение да разполага ядрени ракети с наземно базиране в Европа, съобщиха ДПА и ТАСС.

Част от речта на Столтенберг беше посветена на Русия. Той каза, че дори и диалогът с Москва да бъде подобрен, това ще си остане "трудна връзка". Столтенберг защити изтеглянето на САЩ от Договора за ядрените ракети със среден обсег, казвайки, че Москва е в нарушение. Той допълни, че ще продължи да призовава Русия отново да е в съответствие с този договор.

Генералният секретар на НАТО похвали трансатлантическите връзки и подчерта, че САЩ са гръбнакът на "нашия алианс". Той обаче бързо допълни, че НАТО е бил от полза и за Вашингтон и че в алианса и посредством него САЩ имат повече приятели и съюзници, от която и да е друга сила. "Добре е да имаш приятели", каза Столтенберг.

САЩ с нов пакет от санкции срещу Русия

Той призна, че между страните членки на НАТО има различия, включително по търговските въпроси, иранската ядрена сделка и климатичните промени, но каза, че в миналото алиансът е бил способен да преодолее разногласията и да се фокусира върху пакта за взаимна защита.

В речта си Столтенберг заяви, че съюзниците от НАТО трябва да плащат повече за колективната отбрана, че те трябва да изпълнят заложените в тази насока цели.

"НАТО е силен алианс. Но за да остане силен, трябва да бъде справедлив", подчерта генералният секретар.

Столтенберг припомни, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, вече са увеличили бюджетите си с 41 милиарда и ще постигнат сумата от 100 милиарда долара до края на следващата година.

Йенс Столтенберг остава начело на НАТО до 2022 година

Генералният секретар на НАТО заяви, че страните от алианса заедно ще си тръгнат от Афганистан, когато настъпи времето за това.

"Не се готвим да оставаме там завинаги, нямаме намерение да оставаме там повече от необходимото. Ние отидохме там заедно, ние решаваме въпросите за нашето присъствие заедно. Когато му дойде времето, ние заедно ще си тръгнем оттам", каза той.

Това бе първата реч на генерален секретар на НАТО пред Конгреса, събрал се на съвместно заседание на двете камари и аудиторията на няколко пъти ставаше на крака, за да аплодира словото му.
БТА