Украинските власти се опитват да въвлекат още по-дълбоко САЩ и останалите държави членки на НАТО в конфликта в Украйна, разчитайки на челен сблъсък между тях и Русия. Това каза в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

"Нека си спомним провокацията с падането на украинска ракета на ПВО на територията на Полша, която  (президентът на Украйна Володимир) Зеленски лъжливо се опитва да изкара руска", отбеляза министърът.

Зеленски: Ситуацията на фронта е тежка и мъчителна (ВИДЕО)

"Добре, че на Вашингтон и Брюксел тогава им стигна ума да не се поддадат на тази уловка. Но инцидентът показа, че Киев няма да се спре пред нищо", посочи Лавров.

Политиката на Запада, насочена към тотално сдържане на Русия, е крайно опасна, защото носи риск от пряк военен сблъсък между ядрени държави, каза още руският външен министър.

Медведев: Москва ще действа в съответствие със своята ядрена доктрина при заплаха

По думите му, Западът непрестанно тиражира "спекулации за това, че Русия уж всеки момент може да използва ядрено оръжие срещу Украйна".

Министърът добави, че Москва отново повтаря, че в една ядрена война не може да има победители, "и тя никога не бива да бъде започвана".

"Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от Киев, за премахване на заплахите за Русия, които произхождат от там, включително за новите ни територии, са добре известни на врага", каза Лавров.

"Въпросът е ясен: От ваш собствен интерес е да ги изпълните. Иначе проблемът ще бъде разрешен от руската армия", обобщи руският външен министър.