"Прекратяване на огъня във войната на Русия срещу Украйна може да се очаква през 2023 г. и дори още в средата на годината", смята бивш генерал от германската армия и НАТО, предаде ДПА.

"Очаквам това да стане през лятото, когато и двете страни ще кажат, че нещата не вървят наникъде", заяви Ханс-Лотар Домрозе за германската медийна група Функе. Според него най-вероятното време за възникване на такава патова ситуация е между февруари и май.

"Това ще бъде моментът за преговори за прекратяване на огъня", каза Домрозе, който е заемал високи постове в международните сили в Афганистан, а по-късно и в командните структури на НАТО в Европа.

Той обаче подчерта, че това не означава мир.

"Спирането на огъня означава, че се  прекратява стрелбата. Преговорите вероятно ще отнемат много време, нужен е посредник", каза той и посочи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, турския президент Реджеп Тайип Ердоган или индийския президент Нарендра Моди като възможни кандидати да ръководят процеса.

Единственото, което остава, е решение чрез преговори, което да е приемливо и за двете страни, "дори ако Путин всъщност би искал да има цяла Украйна, а Зеленски би искал да освободи цяла Украйна".

Възможно решение Домрозе вижда в това украинският президент да се откаже от искането за незабавно връщане на територии като Крим към Украйна и да се договори това да стане след преходен период.
Любомир Мартинов/БТА