Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с новия британски крал Чарлз Трети, за да изкаже своите съболезнования за смъртта на кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец. 

Той съобщи още, че Макрон ще присъства на погребението на Елизабет Втора в Лондон този понеделник.

"Френският президент спомена още за тъгата на всички французи от новината за кончината на кралицата и че техните мисли са с британския народ", пише в комюникето. 

"Президентът пожела успех на новия крал и подчерта готовността си да продължат заедно с общите усилия от последните години, изправени пред различни предизвикателства, като се започне с опазването на климата на планетата", се казва още в текста.

Самият Макрон написа в Twitter, че ще присъства на погребението на Елизабет Втора. "Връзката между Франция и Великобритания е непоклатима - и ние ще я продължим, следвайки пътя, проправен от Нейно Величество кралица Елизабет Втора", добави той.

Вчера ковчегът на кралицата беше съпроводен от траурен кортеж до Уестминстър Хол, където хиляди си взимат последно сбогом с нея. В понеделник ще се проведе и държавното погребение на Елизабет Втора - първото във Великобритания от това на Уинстън Чърчил през 1965 г.
БТА