/ Gulliver/Getty Images
Крал Чарлз Трети и неговите братя и сестра застанаха на мълчаливо бдение около ковчега на майка си кралица Елизабет Втора в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург, предаде Асошиейтед прес.

Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард сведоха глави, застанали около дъбовия ковчег. Те останаха там в продължение на около 10 минути заедно с четирима членове на Кралските стрелци с лък, които стояха на стража, въоръжени с лъкове, стрели и колчани.

Докато децата на кралицата стояха на традиционното бдение, процесия от граждани се нареди, за да види ковчега на Елизабет Втора и да премине покрай него. Някои се покланяха, докато минаваха покрай краля, а други преминаваха със сведени глави.

бдение ковчег Кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images


По време на траурната служба преди това кралицата беше призната за "незаменима в нашия живот през последните 70 години".

Военен гайдар свиреше, докато ковчегът на Елизабет Втора, покрит с кралското знаме, беше пренесен от двореца "Холирудхаус" до катедралата, предаде Би Би Си. Крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, заедно със сестра си принцеса Ан и братята си принцовете Андрю и Едуард, вървяха след катафалката, покрита също и със знамето на Кралските стрелци с лък - символ на кралската церемониална гвардия в Шотландия. При полагането на ковчега в "Сейнт Джайлс" върху него беше положена златната корона на Шотландия, инкрустирана със скъпоценни камъни и сладководни перли от шотландските реки, отбеляза Асошиейтед прес.

"Събрали сме се тук в Шотландия, за да изпратим нашия монарх, чийто живот в служба на страната и света честваме днес. Нейната любов към Шотландия беше прочута", каза в словото си преподобния Калъм Маклойд.



Кралицата почина в замъка "Белморал", което постави Шотландия под светлините на прожекторите в целия свят през първите дни на десетдневния траур. Сцените на големи тълпи от хора, дошли да изпратят ковчега по неговия път на юг илюстрираха дълбоката връзка между кралицата и Шотландия, която оцеля дори на фона на трудните отношения между консервативното правителство в Лондон и администрацията в Единбург, която е за независимост от Великобритания.

В своята проповед по време на поклонението, главата на шотландската църква Иън Грийншийлдс отбеляза, че "повечето от нас не могат да си припомнят време, когато тя не е била наша кралица". "Отдадена на ролята, която пое през 1952 г. след смъртта на обичания ѝ баща, тя беше незаменима в нашия живот повече от 70 години. Тя виждаше своята служба като дълг към другите и успя да запази тази посока до края на живота си", каза още Грийншийлдс.

бдение ковчег Кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images


Британското правителство обяви, че страната ще запази минута мълчание тази неделя - вечерта преди погребението на кралицата. Това ще се случи в 20:00 ч. местно време, като се призовава за минута мълчание, независимо къде се намира човек.

Преди да пристигне в Шотландия, крал Чарлз Трети получи съболезнования в британския парламент, като заяви пред депутатите, че неговата майка е била пример за "безкористен дълг". Стотици представители се събраха в сградата на Уестминстърския дворец за тържествената служба, като новият монарх и кралицата консорт бяха посрещнати с фанфарен звук.

Крал Чарлз Трети обеща пред Камарата на общините и Камарата на лордовете на Великобритания да продължи следваните от покойната му майка "ценни принципи на конституционно управление", които са заложени в политическата система на страната.

"Днес стоя пред вас с усещане за тежестта на историята, която е около нас и която ни напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които всички вие, членове на двете камари, сте се посветили с отдаденост за добруването на всички нас", каза още новият крал на Великобритания.

Елизабет поклонение
Guliver/Getty Images

Елизабет Единбург
Guliver/Getty Images


Траурната церемония се състоя в Уестминстърския дворец, но извън залата на Камарата на общините. Това правило датира още от 17-ти век, когато крал Чарлз Първи е направил опит за задържане на британски депутати, а конфликтът между короната и парламента води до гражданска война и обезглавяването на монарха през 1649 г.

Ковчегът на кралица Елизабет Втора ще отпътува за Лондон днес, където ще бъде положен отново в Уесминстърския дворец от сряда до сутринта на 19 септември, за когато е насрочено погребението. Американският президент Джо Байдън се очаква да пристигне за службата в Уестминстърското абатство, заедно с държавни лидери и кралски особи от целия свят.

Тленните останки на покойната британска кралица Елизабет Втора
БТА

БТА