/ Guliver/Getty Images
Великобритания е споделила със съюзнически страни познанията на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, който беше отровен през март, за руските шпионски методи, съобщи източник от чешкото разузнаване, цитиран от АФП.
 
Британски съветник: Руските спецслужби следели Скрипал от поне 5 години

Чешкият седмичник "Респект" съобщава на своя сайт, че Скрипал, който е бил вербуван от Лондон през 1995 г., е посетил Прага през 2012 г. "Да, случи се нещо такова. Участниците в срещата (между Скрипал и чешки агенти) я намериха за много полезна", заявява разузнавателният източник. Той добавя, че Скрипал е притежавал жизненоважна информация за начина на действие на руската система, включително в чужбина.
 
Ясни са първите резултати от руското разследване на покушението на Скрипал

"Когато една разузнавателна агенция, британска или американска, вербува някой като него, тя го използва по този начин. Те го предложиха на съюзниците си, не само на Чехия", добавя източникът пред АФП.
 
Според в. "Респект" представителите на чешкото разузнаване са се срещнали поне един път със Скрипал и във Великобритания. Прага и Лондон са членки на ЕС и НАТО.
 

Guliver/Getty Images


Британската полиция е идентифицирала заподозрени за покушението срещу Скрипал?

В. "Ню Йорк таймс" съобщи тази седмица, че през 2016 г. Скрипал се е срещнал и с агенти на естонското разузнаване - страна, която също е член на ЕС и НАТО, но освен това граничи с Русия. Говорител на естонската служба за вътрешна сигурност отказа да потвърди или отрече тази информация.
 
Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество на 4 март в британския град Солсбъри. Те оцеляха след нападението, за което Лондон обвинява Москва.
БТА