/ ThinkStock/Getty Images
Испанският премиер се срещна с няколко европейски лидери, за да настоява за по-голямо финансиране като директна помощ.

Шефът на Европейският съвет призова лидерите да приемат плана за възстановяване

Лидерите на ЕС се срещат днес за първи път лице в лице след коронавирусната криза, с ниски очаквания за сключване на споразумение за пакет от стимули за 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките след COVID-19.

Основният въпрос е каква част от фонда за възстановяване ще бъде предоставен като безвъзмездни помощи и колко под формата на заеми. Срещата на върха трябва да постигне съгласие и за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трилиона евро.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата на върха, че "позициите са все още далеч един от друг". Срещата в Брюксел трябва да продължи в събота, но на лидерите на ЕС може да им отнеме и повече време, за да постигнат споразумение. Френски служител заяви, че споразумението през този уикенд е възможно, но със сигурност трябва да бъде приключено до края на лятото.

Меркел: Времето притиска лидерите от ЕС да се споразумеят за бюджета и фонда за възстановяване

По думите на италианския премиер Джузепе Конте, южните държави, включително Италия и Испания, искат спешно решение. Те трябва да съживят икономиките си, засегнати силно от пагубната пандемия, която отне 35 000 живота в Италия и още 28 400 в Испания.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната тази година заради пандемията. Но икономиките, които скоро започнаха да търсят изход от финансова криза, искат субсидии, а не да поемат по-нататъшни дългове.

Планът за възстановяване, подкрепен от Франция и Германия, за 500 млрд. Евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми все още среща съпротивата на „пестеливите“ страни от Северна Европа, водени от Холандия, към които се присъедини и Финландия.
БГНЕС