/ БГНЕС
Времето притиска лидерите на страните от ЕС да се споразумеят по предложенията за дългосрочния бюджет на съюза и фонда за възстановяване. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя каза, че Германия ще настоява за постигането на компромис на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица.

"Би било желателно да се постигне бърз резултат, но не знам да ще има успех в петък и събота" каза Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с испанския премиер Педро Санчес. "Времето притиска", подчерта тя.

Меркел не знае дали ще има споразумение за възстановяване на срещата на върха

Германският канцлер повтори, че няма гаранции, че на 17 и 18 юли европейските лидери ще изгладят противоречията си по предложенията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, целящи да извадят блока от най-тежката икономическа криза след Втората световна война. По думите на Меркел може да се наложи втора среща на върха.

Пред Мишел стои тежката задача да изглади разногласията между богатия и пестелив север и задлъжнелия и тежко засегнат от пандемията от новия коронавирус юг по въпроса как да се реагира на кризата. Той предложи дългосрочна бюджетна рамка от 1,074 трилиона евро и фонд за възстановяване на икономиките, пострадали от пандемията, в размер на 700 милиарда евро. Предвижда се две трети от тази сума да бъде раздадена безвъзмездно, а една трета - под формата на кредити.

На съвместната пресконференция с Меркел Санчес каза, че Испания ще положи всички усилия за намиране на решение тази седмица. "Споразумението трябва да бъде постигнато през юли", подчерта той.

Меркел призова всеки в ЕС да се постави на мястото на другия (ВИДЕО)

Вчера, също на съвместна пресконференция с Меркел, италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че икономическите стимули за страните членки не трябва да бъдат обвързани с прекалено много условия.

Нидерландия настоява достъпът до фонда за възстановяване да бъде в замяна на икономически реформи, на което някои южни държави като Испания и Италия се противопоставят, отбелязва Ройтерс.
БТА