/ БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че не е ясно дали лидерите на ЕС ще постигнат споразумение за фонд за възстановяване от пандемията от 750 милиарда евро на срещата на върха тази седмица, на фона на съпротивата на по-пестеливите държави-членки.

Меркел призова всеки в ЕС да се постави на мястото на другия (ВИДЕО)

"Пътят, който трябва да извървим, все още е скалист"
, каза Меркел преди специалната среща на върха на ЕС в петък. "Не знам дали ще постигнем споразумение."

Тя обаче подчерта, че фондът за възстановяване "трябва да бъде масивен" и да не бъде намален по размер. "Тъй като задачата е огромна, отговорът също трябва да бъде огромен", каза тя, след като прие италианския премиер Джузепе Конте за преговори.

"Отговорът трябва да бъде особено мощен, за да даде ясен сигнал, че Европа иска да се държи заедно в този труден момент. Има политическо измерение за това". Фондът за възстановяване беше официално представен от Европейската комисия, но Меркел заедно с френския президент Еманюел Макрон беше сътворила неговия скелет.

Ангела Меркел: Пандемията от коронавируса е най-голямото изпитание за ЕС

Ходът да предложи безвъзмездни средства на държавите от ЕС, които са най-силно засегнати от пандемията, като Италия, разби дългогодишните стереотипи на Германия като "пестелива" страна.

Независимо от това, други северни държави-членки - Холандия, Австрия, Дания и Швеция - поеха ролята за ограничаване на разходите. Те настояват, че заемите с приложени тежки условия, а не безвъзмездните средства, трябва да бъдат предпочитаният метод за спасяване.

Но Конте настоя за бърза сделка. "Трябва да действаме бързо, защото историята ни учи, че и най-добрата реакция не струва, ако идва твърде бавно“.
БГНЕС