/ IStock
По време на разследването на поредица от убийства, извършени от известния съветски маниак Андрей Чикатило, се оказва, че дълго време той не могъл да бъде заловен, включително и защото се оказва нещатен сътрудник на милицията, се посочва в материалите по наказателното дело от архива на Ростовския окръжен съд, съобщава „Лента.ру“.

Документите сочат, че по време на разпита Чикатило е казал, че е помогнал за разкриването на грабителите на социалистическа собственост, като си е сътрудничил с регионалната полиция на Ростов. На запитване на следователя пристига отговор от ръководството на регионалното управление на вътрешните работи, от който следва, че регистрите на полицейските нещатните служители са унищожени, а името на Чикатило не фигурира в останалите списъци.

Преписката по делото обаче съдържа и извлечение от заповед № 59 на началника на полицейското управление на градския изпълнителен комитет на Новошахтински от 10 април 1975 г., според която Андрей Романович Чикатило е бил назначен не за нещатен сътрудник, а инспектор на отрезвителния център е станал негов надзорник.

„Когато убийствата започнаха в региона, аз участвах в залавянето на престъпника, участвах в патрулирането на улиците. Знаех, че полицията издирва убиеца”, казва маниакът по време на процеса.

В СССР удостоверението за нещатен сътрудник дава право на безплатно пътуване с всеки обществен транспорт и в ежедневието позволява незабелязано преминаване през полицейски постове. Това може да обясни неуловимостта на Чикатило през годините.

Андрей Чикатило е съветски сериен убиец, педофил, некрофил и канибал. Според разследващите той е извършил първото убийство през 1978 година.

Поради грешки в разследването е арестуван едва през 1990 година. Чикатило е осъден на смърт. Установено е, че в периода от 1982 до 1990 г. е извършил 44 доказани убийства, най-често деца са негови жертви. Самият маниак говори за 56 убийства.
БГНЕС