/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей предупреди, че провал на проекта за споразумение за Брекзит в британския парламент ще породи по-голямо разделение и несигурност, предадоха световните агенции.

Сделката за Брекзит: всички варианти остават възможни

Тези предупреждения Мей отправи по време на сесия въпроси със слушателите на Радио 5 на Би Би Си. В неделя на среща на върха в Брюксел ЕС и Обединеното кралство се очаква да финализират договора за Брекзит и политическата декларация за бъдещите отношения между двете страни. После Тереза Мей трябва да получи одобрението на парламента. Но това далеч не е гарантирано заради противопоставянето на редица политически партии и дори на депутати от нейната собствена партия.

/ Gulliver/Getty Images


"Това споразумение е доброто споразумение, което прилага на практика онова, за което гласуваха хората на референдума за Брекзит през юни 2016 г.", каза Мей. "Моята работа е сега да убедя в това хората в парламента", допълни тя.

ЕК и Великобритания с политическа декларация за отношенията им след Брекзит

"Ако споразумението не мине там, ние ще се върнем там, където започнахме. Ние ще се озовем в ситуацията на още по-голяма несигурност и разделение", предупреди Мей.
 

ThinkStock/Getty Images


Премиерът отказа да заяви дали ще подаде оставка, ако парламентът не приеме споразумението. Тя призна, че е разочарована от оставките на няколко министри, недоволни от проекта за договора. Мей сподели, че получава и послания в подкрепа на споразумението. Като израз на подкрепа тя разказа, че получавала цветя и дори кексче с нейния лик отгоре, направено от 9-годишно момиче.

Мей: Имате избор - моята сделка, без сделка или изобщо да няма Брекзит

Тереза Мей отива в събота в Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
БТА