Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей заяви, че с Европейската комисия е договорен проект за декларация за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Споразумението, което постигнахме е между Великобритания и Европейската комисия. Сега остава лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС да го разгледат в дните преди специалната среща на Европейския съвет в неделя", заяви Мей пред журналисти на "Даунинг стрийт". 

БГНЕС

Тереза Мей заяви, че британският народ желае въпросът с Брекзит да бъде решен и иска добра сделка, която да гарантира по-светло бъдеще.
Мей посочи, че е разговаряла с испанския министър-председател Педро Санчес и че в неделя ще бъде постигната сделка, приемлива за цялото британско семейство, включително и за Гибралтар.

Според Мей споразумението ще защити работните места и сигурността на британците и ще съхрани единството на Великобритания. Голямо предизвикателство за плановете на Мей са очакваните през следващия месец дебати в британския парламент. 

Неофициално: Възможно е да върнат визите за дългосрочен престой след Брекзит

Представители на 28-те страни от ЕС трябва да се съберат в четвъртък, за да подготвят срещата на върха, разглеждана като решаващ момент в процеса.
Според политическата декларация преходният период след Брекзит, по време на който правилата на ЕС ще продължат да се прилагат във Великобритания, може да продължи до края на 2022 г., посочва ДПА.

Тереза Мей: Все още преговаряме с ЕС за бъдещите ни отношения

В момента се предвижда преходният период да бъде 21 месеца - до края на 2020 г. В текста на декларацията обаче се казва, че Великобритания и ЕС могат да "вземат единствено решение за удължаване на преходния период с до една или две години".

Спорният въпрос беше оставен отворен в по-ранна версия на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС.
БТА