/ iStock
Една праскова се превърна в повод за много политически и обществени дискусии в Италия в последно време. Или по-точно едно рекламно видео, в което се появява една праскова.

Видеото е реклама на верига супермаркети и е дело на базираната в Ню Йорк рекламна агенция "Смол”, основана от двама италианци на име Лука – Лука Лоренцини и Лука Панезе.
Въпреки че са кръстили компанията си с име, което в превод от английски означава "малък”, те искат техните рекламни кампании да имат голямо влияние и отзвук. И успяват да го постигнат с клипа, рекламиращ хранителен магазин.

В него разведена майка с малката си дъщеря пазарува в магазин от веригата супермаркети. В даден момент момиченцето изчезва, а жената изпада в паника и започва да го търси из магазина. През това време детето е при щанда с плодовете и взима една праскова. Когато майката го открива там, тя му се скарва. После двете отиват на касата, плащат покупките, в това число и прасковата, която детето е взело, и си тръгват. На път за вкъщи детето седи умислено в колата, докато майка му се опитва да поведе разговор с него. То гледа през прозореца с тъжен поглед как семейства са излезли на разходка с децата си. В следващата сцена детето си играе у дома с майка си и вече е забравило мимолетната тъга. После на домофона се звъни и това е бащата, дошъл да вземе дъщеря си за уикенда. Момиченцето слиза при него, а майката гледа със замислен поглед зад пердето случващото се на улицата. Когато детето сяда в колата, то подава на баща си прасковата, която е взело от магазина и му казва: "Това ти го праща мама”. Бащата взима плода с изненада, признава, че обича праскови, поглежда към прозореца на апартамента и добавя, че после ще благодари на майката.

Рекламното видео приключва с този детински опит на момиченцето да сдобри родителите си. Посланието на рекламата е: "Вашият магазин за хранителни стоки никога не е просто магазин за хранителни стоки. Ето защо в магазините на "Еселунга” всеки получава най-доброто, защото стоките не са просто стоки и всяка стока по своему е значима, дори една праскова".
 


Още на първия ден след излъчването й, рекламата се превърна в дискутирана тема в Италия. А редица медии констатираха, че италианците очакват с нетърпение рекламната пауза насред филмите и шоупрограмите, за да могат да изгледат рекламното видео, за което всички говорят.

Рекламата породи обществени дискусии първо за семействата и бедността, за демографската зима, за семействата, в които има проблеми и дори прояви на насилие. Последваха и критики към рекламното видео, че то директно стигматизира разделените родители, предпочели собственото си щастие пред това на децата си.

Точно в този етап от дискусиите в тях се включиха и италиански политици и така рекламата за супермаркета се превърна в повод за политически дебати между десницата и левицата, отбелязва изданието "Темпо”. В социалните мрежи, в баровете, във фитнес залите, в градския транспорт не се дискутира нищо друго освен историята на двамата родители и тяхното момиченце от рекламата, коментира вестникът. Той припомня, че още на втория ден от излъчването на рекламното видео италианският премиер Джорджа Мелони, която е дете на разделени родители, написа в акаунта си във Фейсбук: "Чета, че тази реклама е породила разнородни полемики и критики. Намирам я за много красива и затрогваща”. 

Данните показват, че 41,5 процента от децата, родени в Италия през миналата година, са в семейства, които не са обвързани с брак (163 317 деца). А от началото на хилядолетието броят на децата, родени от връзките на необвързани с брак родители, е нараснал с 33 процента.

Рекламата на "Еселунга”, разказваща за живота на разведени родители и тяхното дете, повдигна и въпроса за домашното насилие в Италия и дали семействата, в които има непрестанни скандали и напрежение и дори системен тормоз над жените, трябва да не се разпадат, само за да останат децата с двамата си родители. Показателен в тази насока бе случаят с бременната в седмия месец Джулия Трамонтано, тровена месеци наред и накрая намушкана до смърт от годеника си, само защото той не искал да става баща и искал да започне нов живот с друга жена. Близки на Джулия тогава казаха, че тя е знаела за изневерите на партньора си, но е предпочела да му даде втори шанс заради бебето, което очаквала. В Италия от началото на годината 36 жени бяха убити от  настоящите или бившите партньори, припомня специализираният сайт  "Феминичидио Италия”. Миналата година жертвите са били 56, допълва сайтът и представя подробно всеки един случай на такова убийство.

И докато прасковата на раздора продължава да бъде обсъждана, едно е сигурно, успешната реклама увеличи популярността на рекламната компания "Смол“ и направи едно дете известно. Това е малката Азия от град Леняно, изпълнила ролята на малката Емма -  момиченцето, опитващо се да сдобри родителите си в рекламното видео.
БТА