Палестинци заявиха, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на "терористична организация", предаде Ройтерс.

Посланието с вчерашна дата е изпратено от името на израелските въоръжени сили под формата на аудиозапис, който жителите на палестинската територия са получили на мобилните си телефони.

"Извънредно предупреждение към жителите на Газа. Присъствието ви на север от долината Уади Газа излага живота ви на опасност. Който не напусне Северна Газа и не се евакуира на юг от Уади Газа, може да бъде сметнат за съучастник на терористична организация", гласи посланието.

Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка "Хамас" извърши смъртоносна атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива.

Израел вече нареди на палестинците в ивицата Газа да се евакуират на юг, но първия път не ги предупреди, че в противен случай ще бъдат сметнати за съучастници на терористи.

Пътуването на юг остава много рисковано на фона на въздушните удари, казват местни жители и посочват, че райони в южната част на анклава също са били поразявани. 

Много семейства, евакуирали се на юг, заявиха, че са загубили свои близки именно при израелски въздушни удари в южната част от ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Израел определи като "пропаганда" твърдението на „Хамас“, че въоръжената групировка искала да освободи още двама заложници по хуманитарни причини, но Израел отказал да ги приеме, предаде Ройтерс.

Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на „Хамас“, каза, че Катар е информиран за намерението на групировката да освободи още двама души в петък, когато освободи американките Джудит Тай Ранаан и нейната дъщеря Натали. В по-късно изявление Абу Убайда каза, че „Хамас“ е готов да освободи двамата души "като използва същите процедури", приложени при освобождаването на Джудит и Натали.

Израел е потвърдил, че 212 души са държани за заложници в Газа, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари и допълни, че при израелските удари през изминалата нощ са били убити десетки палестински бойци, включително заместник-командирът на ракетните сили на "Хамас", предаде Ройтерс.

На северния фронт Израел е атакувал бойци, опитващи се да изстрелват ракети през израелско-ливанската граница, и е поразил обект в Ливан, откъдето е била изстреляна ракета срещу израелски летателен апарат, добави на пресконференция Хагари.

В кратко изявление от офиса израелския премиер Бенямин Нетаняху казаха: „Няма да говорим за фалшивата пропаганда на „Хамас“. В изявлението се добавя: „Ще продължим да действаме по всякакъв начин, за да се върнат всички отвлечени и изчезнали хора у дома“.
Анелия Пенкова, Петя Гергова/БТА