Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че една от целите на военната кампания в ивицата Газа е Израел да спре да носи отговорност за палестинския крайбрежен анклав, предаде Ройтерс.

Израелските ВВС нанесоха удари по обекти на „Хамас“ в ивицата Газа

Галант направи изявлението си на брифинг пред парламентарната комисия по външните работи и сигурността, съобщи канцеларията му.

"Галант обясни подробно целите на кампанията, като например унищожаването на "Хамас", както и на военния и управленския му капацитет, пълното освобождаване на Израел от отговорност спрямо Газа и създаването на нова и сигурна реалност в региона", гласи изявлението.

Министърът на отбраната заяви още, че след заличаването на "Хамас" армията не планира да контролира "живота в ивицата Газа", съобщи Асошиейтед прес.

„Хамас“ най-вероятно използват севернокорейски оръжия

Това бе първото изявление, в което израелски лидер говори за дългосрочните планове, свързани с Газа. Галант каза, че Израел очаква войната с "Хамас" да протече в три етапа. Първо армията ще атакува групировката в Газа с въздушни удари и сухопътни маневри, след което ще разгроми огнищата на съпротива, а накрая ще се освободи от "отговорността си за живота в Газа".
Анелия Пенкова/БТА