Журналистът Христо Грозев, който беше обявен от Русия за издирване, вече е в САЩ. Това обяви той в предаването „На фокус” по NOVA.

„В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма „Навални”, който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за „Оскар” до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка”, каза Грозев.

„Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само – например и от Беларус”, каза Грозев.

Демерджиев: Русия още не е отговорила защо издирва Христо Грозев

Сега обаче рискът се е повишил значително, тъй като е включен в списъка с враговете на Русия. В Австрия Грозев получавал охрана от държавата.

„В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко”, коментира журналистът. Все пак потвърди, че е получил защита от България.

„Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия.  Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната”, каза Грозев.  

Говори защитата на журналиста Христо Грозев - има ли опасност за живота му (ВИДЕО)

Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. „В политически сили, които са извънпарламентарни – със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това”, каза журналистът.

„Когато преди година разследвахме една операция на ГРУ, по саботаж на разследването на ударения Боинг над Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала, който се занимаваше със саботаж на разследването, имаше и български телефонни номера. За част от тези контакти имаме хипотеза, може би в близките дни ще публикуваме разследване”, каза Грозев.