26 декември - журналистът Христо Грозев е обявен за издирване в Русия. Ден по-късно в първото си интервю пред NOVA Грозев обяви, че се страхува за живота си. “Страхувам се от това, което на руски наричат „ексцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече”, каза тогава разследващият журналист. Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова беше извикана на среща във външното ни министерство. Последваха политически реакции, а Христо Грозев се превърна в прецедент. 

Павел Чиков е основателят на правозащитната неправителствена организация “Агора”. Тя е защитавала членове на групата Пуси раят. Както и известният журналист Артемий Троицки. Техен адвокат ще защитава и българския журналист, обявен за издирване в Русия -  Христо Грозев.

“Ние представляваме Христо и “Белингкат” в няколко дела в руския съд. Сега ние се съгласихме нашият адвокат да го защитава за случая, свързан с издирването му за разпространение на фалшиви новини за руската армия, който стана ясен сега”, коментира Чиков. 

Организацията “Агора” работи основно в Русия, но и в Европа и Централна Азия. В нея има над 300 адвокати, които са се заели с хиляди дела, сред които и такива на опозиционни журналисти и критици на Кремъл

“Няма официални съобщения за това какви са причините за наказателно преследване на Христо Грозев. Ние се опитваме да получим информация за това. Почти всеки може да провери по име, фамилия и рождена дата в сайта на Министерството на вътрешните работи в Русия. Там могат да разберат дали са, или не са, в списъка с издирваните лица. Но там няма информация за конкретното криминално престъпление. Казва се само - Христо Грозев. Сложена е снимката му. Търси се от руските служби. И това е всичко”, обясни Чиков.
Информацията, че Христо Грозев е издирван конкретно за разпространение на невярна информация за руската армия, се появи в държавната руска информационна агенция “РИА Новости”.

“Миналата пролет “Белингкат” бяха обявени за чужд агент в Русия заедно с още няколко групи, които работят като разследващи журналисти и всички те наблюдават войната в Украйна”, каза още адвокатът, който се запознал с Грозев преди около 6 години.

От март до декември 2022 г. издирваните лица в списъка в Русия са 180. 19 от тях са журналисти и блогъри. Това е втората по големина професионална група след политическите активисти. 

“Мисля, че госпожа Митрофанова има право. Никой няма да се опита да стигне до Христо извън Русия. Това е и задачата. И най-вероятно той ще остане в списъка с издирвани лица… кой знае за колко дълго. Със съобщението – той не трябва да пътува до страната”, коментира Чиков думите на руския посланик у нас. 

По думите му всеки, който е в списъка, но пътува до Русия, може да попадне в опасна ситуация. 

“Те могат да бъдат арестувани и защо не екстрадирани. Говоря по-конкретно за бивши съветски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Това са страни, които могат да сътрудничат на Русия. Службите в Русия се опитаха да използват “Интерпол”, за да ги намерят и заловят извън границите на Русия. Но “Интерпол” отказа да го направи заради  правилото, че не може да се намесва в политически казуси”, обясни още адвокатът.

Според статистиката на “Агора” 6 журналисти от списъка са задържани, останалите все още се издирват. Руското законодателство казва, че всеки, който е обвинен за разпространение на невярна информация - го грози затвор от 5 до 10 години. 

“Руското правителство и Кремъл приема всички разследващи журналисти и екипи като свързани със западни държави. И най-вече с най-големият им враг – Съединените американски щати. Заради това аз не мисля, че това е директно послание към България. Това по-скоро е послание, което цели да замлъкнат всички гласове. Ние виждаме, че много от разследванията са публикувани в американски вестници като “Ню Йорк Таймс”. Както и в интернет пространството. Руското правителство е много чувствително относно тази информация. Така че това, което се случва с Грозев, е и послание към тях, че те могат да бъдат преследвани. Могат да бъдат арестувани.  Където и да ходят и където службите могат да стигнат до тях”, каза още Чиков.

Списъкът с издирваните лица няма краен срок на действие. В него е един от най-известните журналисти - Александър Невзоров. Сред издирваните е и Марина Овсянникова, станала известна с изненадващата си появи в ефира на Първи канал с протестен плакат с надпис - “Спрете войната! Не вярвайте в пропагандата, те ви лъжат!”.

“Тя също беше преследвана и беше поставена под домашен арест. Но тя успя да избяга и да напусне страната. Вероятно са допуснали това да се случи или са го пропуснали. Но имам усещането, че правителството се опитва да пусне тези хора да излязат извън страната. За пример мога да дам Алексей Навални. Ако той не се беше опитал да се върне от Германия в Русия – той нямаше да бъде арестуван. Мисля, че е много удобно за руското правителство всички хора, които им създават проблеми,  да са извън Русия”, каза той. 

Ден след като Грозев беше обявен за издирване, той заяви, че България все още не му е предложила помощ. Предложение за такава обаче е получил от други държави, като Нидерландия, Австрия, Швеция и Естония. 

“Трудно е да се говори за отношенията с Русия, защото и в момента има война. И има огромен конфликт между Русия и Европейския съюз. Това е и причината държавите да са по-умерени в изказванията си. Но мисля, че всеобщото несъгласие показва ясно, че българското правителство и българското общество, подкрепят българския журналист”, коментира още Чиков. 

Според него вероятността Грозев да бъде отвлечен е невъзможен вариант.

Не бих изключил никакви възможни варианти, но не го мисля, защото в останалите казуси не се е случвало. Единственият подобен случай е от Казахстан. Посланието на всичко това е, че тези, които са вкарани в списъка – не са в безопасност”, каза адвокатът.
nova.bg