МВР изисква информация от Русия
Днес посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова беше извикана в Министерството на външните работи заради обявеното издирване на българския журналист. „Срещата протече конструктивно“, коментира от своя страна руският посланик на излизане от сградата и допълни, че Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят и никой с нищо не го заплашва.

По време на срещата в МВнР, проведена от заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, българската страна официално е изразила своя протест срещу решението на Русия да обяви за издирване българския журналист Христо Грозев. Изтъкнато е било, че България не е била информирана по официален път и настоява да разбере какви са основанията за това в срочен порядък, посочиха от пресцентъра на Външното ни министерство и уточниха, че посланик Митрофанова е индикирала, че относно конкретните основания би следвало да се отправи запитване до компетентните органи на Руската федерация.

„Изрично бе отбелязано, че възприемаме решението за обявяване за издирване на Христо Грозев като насочено срещу свободата на словото и медиите, както и като опит за сплашване на български гражданин“, допълниха от МВнР.

„По време на срещата от българска страна бе отбелязано и че на фона на включването на България в списъка на т.нар. „неприятелски държави“ на Руската федерация, решението за обявяване за издирване на Грозев допълнително подкопава и без това намиращите се в една от най-ниските си фази двустранни отношения, и то не по българска вина. Акцентирано бе и върху силния отзвук в България на случая, което е знак чувствителността на обществото към нарушаването на основни права на човека“, уточниха от Външното ни министерство.

Същевременно МВнР счита, че казусът с българския гражданин Христо Грозев не бива да се превръща в тема за вътрешнополитическа употреба и партийна надпревара.

„В тази ситуация се изисква страната ни да действа единно, с разбирането за национален интерес и въз основа на пълна информираност“, посочиха още от ресорното министерство.

Елеонора Митрофанова
БГНЕС

Срещата в българското Министерство на външните работи протече конструктивно - това коментира руският посланик Елеонора Митрофанова пред медиите на излизане от сградата на МВнР.

Относно журналиста Христо Грозев тя заяви, че на срещата с дипломатите ни е договорено българското Външно министерство да поиска от руското МВнР данните, които касаят случая. "Това, че Грозев е обявен за издирване в Руската федерация, не означава, че някой ще го търси по цял свят. Това трябва да се разбере много ясно. Тоест той си живее някъде и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е още веднъж предупреждение от типа на "повече не идвай тук", добави Митрофанова.

"Ние се договорихме МВР на България да изпрати питане до руското вътрешно министерство за информация по случая с Христо Грозев", съобщи още руският посланик.

Митрофанова обясни, че на сайта на вътрешното министерство на Русия никога не пишат конкретни обвинения. "Според процедурата всеки следовател, който води дело и не може да намери конкретно лице, може да го обяви за издирване. Това даже не е централизирана информация. Затова е много важно МВР на България да изпрати запитване до нашето МВР и те да изяснят ситуацията, уточни тя.

МВР иска информация от руското вътрешно министерство за журналиста Христо Грозев

Елеонора Митрофанова
БГНЕС

Малко по-късно от посолството на Русия у нас разпространиха коментар, публикуван на официалната им страница във фейсбук: "На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване", посочиха оттам.

"Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област. Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот", уточниха от руското посолство у нас.

Кратък коментар в профила си в Twitter направи и самият Грозев. Той написа: "Руският посланик Елеонора Митрофанова казва, че не знае защо съм в списъка на Русия за издирване, но че „няма да го преследваме по света, просто напомняме, че не е желан тук“. И така те ме "искат", за да ми кажат, че не ме "искат".

Вчера пред NOVA Христо Грозев призна, че се страхува за живота си. Специалните ни служби обаче нямат нужните механизми за защита на журналиста, смятат експерти по сигурност. „В редки случаи може да се предприеме защита на гражданин, но тя е много ограничена – да се привика в посолство и да се прибере в България. Трябва да се задействат евроинституциите и да се подпомогне той да получи защита. Няма да е физическа”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият секретар на МВР Николай Радулов.



Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в новинарска тема. Това заяви по-рано служебният премиер Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на Министерския съвет. 

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои", добави Донев.

"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения", посочи още той и допълни: "За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение". 

По-късно от българското вътрешно министерство съобщиха, че ще изпратят писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев.



На срещата във Външното ни министрество посланик Митрофанова и зам.-министър Костадин Коджабашев са обсъдили и други теми. 

Коджабашев е поставил въпроса за системното възпрепятстване на изучаването на български език в училища в окупираните от Русия територии на Украйна, става ясно от МВнР.

Той категорично е изразил очакването на България правото на изучаване на майчин език на нашите сънародници да продължи да бъде съблюдавано в рамките на цялата международно призната територия на Украйна, както и възмущението от действията по премахване на портрети на български национални герои и друга българска символика от учебните пространства.

"Обсъдихме въпроси, касаещи проблеми при преподаването на български език в Запорожска област, в Мелитопол, Гордянск, и други градове. Договорихме се цялата налична информация, с която министерството разполага, да ни бъде изпратена. Ние, от своя страна, ще проверим списъците с българските училища и ще бъде направена проверка. Искам само да подчертая, че страната ни е многонационална - в училищата в Русия се изучават над 79 различни чужди езици, сред които и български. В Крим дори има училище, което обучава на български език децата от 1 до 10 клас, става въпрос за поне 75 деца", посочи Елеонора Митрофанова и допълни: "Опитах се да изясня казуса със спирането на преподаването на български език лично за себе си и установих, че няма достатъчно учители по български език в училищата на руска територия. Много граждани напуснаха страната, и в условията на военни действия и непредсказуеми ситуации е разбираемо, че някои училища работят с ограничен режим.

На въпрос как оценява българо-руските отношения, посланикът на Русия коментира, че те "деградират още от втората половина на 2019 г. насам".

"И стигнаха до не особено добро ниво, каквото е в момента. Контактите с правителството има, но те са епизодични и те касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество", посочи тя.

А слуховете, че в различни училища на територията на Русия биват премахвани портрети на българи, Митрофанова коментира с думите "глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти".

Елеонора Митрофанова
БГНЕС

Елеонора Митрофанова
БГНЕС