Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Това посочват от прессекретариата на държавния глава в отговор на запитване на БТА относно случая с журналиста, като се подчертава, че президентът следи ситуацията.

„Екцес на изпълнителя”: Христо Грозев се страхува от убийство или отвличане

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на руското Министерство на вътрешните работи се посочва, че Грозев се издирва за нарушаване на член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Русия е обявила "Белингкат" за средство за масова информация "чуждестранен агент", а дейността ѝ е обявена за "нежелана" от руската главна прокуратура.

Митрофанова прие поканата на МВнР за среща заради Грозев

Министерството на външните работи на България извика на среща посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. От руското посолство у нас съобщиха, че посланик Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР. Очаква се срещата да е още в четвъртък.
Борислава Бибиновска/БТА