Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи (МВнР). На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

БСП с позиция за издирвания от Русия журналист Христо Грозев

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: "Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни".  
Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция "Български възход" заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Десислава Антова, Борислава Бабиновска/ БТА