Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста Христо Грозев и изпраща писмен въпрос до Върховния представител на ЕС Жозеп Борел. В текста евродепутатът от ДПС Кючюк подчертава, че от началото на войната в Украйна, в мишена на Кремъл, освен цивилното украинско  население, се превръщат и невинни европейски граждани. В писмото се пише още, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби, става ясно от съобщение от пресслужбата на евродепутата.

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани", пише Кючюк.

„Екцес на изпълнителя”: Христо Грозев се страхува от убийство или отвличане

"Ще осъди ли ВП/ЗП категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?
 
Как ЕС смята да осигури на Грозев и на други независими журналисти, издирвани от Руската федерация необходимата защита?
 
Как ВП/ЗП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?“, се казва още в писмото до Жозеп Борел.

Междувременно Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в ЕП и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист Христо Грозев.