Казусът "Христо Грозев" е странен, има реален риск за живота му", каза Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България по БНТ.

По думите ѝ Христо Грозев е силна личност.

"Тревогите са основателни. Имаме 2 еднакво важни цели и предизвикателства - физическата сигурност, гаранцията за живота на Христо Грозев и политическата част - използва ли България този драматичен, но добър момент, за да заяви политическа позиция, тя отсъства, виждаме, че дори от президентството четем едно много сдържано, много премерено съобщение, но не чуваме политическа оценка от него. Едва в края на четвъртия ден чухме вече и правителството", допълни Елена Поптодорова.

„Екцес на изпълнителя”: Христо Грозев се страхува от убийство или отвличане

Според нея да не се използва тази възможност страната ни да заяви политическа позиция е пропуснат шанс.

"Има страшна предпазливост да се произнесе политически България. Има необходимост да се свика Консултативен съвет, който да работи, говори и да взима решения само и единствено по отношенията с Русия", каза още Елена Поптодорова и отбеляза, че изолацията на руското посолство е много по-тежка и ефективна от това да се поиска отзоваването на посланика, на чието място ще дойде друг, който може да бъде в някои отношения още по-неприемлив.

Елена Поптодорова поясни, че Христо Грозев е направил невъзможно премълчаването на тежки факти, които са свързани с репутацията и достойнството на България. И призова да не се чакат отговори от руската страна по случая "Христо Грозев".