"Към този момент аз също нямам информация по каква причина съм обявен за национално издирване. Обвинението е по отношение на Закона против фалшивите новини за армията. Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция РИА Новости. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване". Това каза разследващият журналист Христо Грозев на изслушване чрез видеоконферентна връзка в Комисията за контрол над службите за сигурност, предаде БГНЕС.

Той заяви, в отговор на въпрос от депутата Ивайло Мирчев, че ще се чувства заплашен, ако се върне в България. "В страната, в която се намирам в момента със семейството ми, имам денонощна защита от местната полиция", добави журналистът.

Георги Димитров

Грозев обясни, че е получил черен печат през 2016 г. да посещава Русия и каза, че това противоречи на думите на посланик Елеонора Митрофанова, че това е послание да не посещава Русия. "За мен
България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика не само конкретно към мен, но и към всеки", категоричен е той.

Георги Димитров

Причините Русия да спре дейността му на журналист, според Грозев, са повече от очевидни. "За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти", каза още Грозев.

Георги Димитров

Преди изслушването Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че санкциите срещу Руската федерация се прилагат частично, предимно пропагандно.

Николай Дренчев попита Митов по каква причина е титулувал Грозев като разследващ журналист. "Не виждам никакви причини да ангажирате НС с някакъв субект, който може да е невинен. По-скоро аз го наричам агент за влияние и медиен спекулант", заяви народният представител от "Възраждане".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" предложи да се премине директно към изслушването. А Ивайло Чорбов от "Възраждане" поиска да знае дали Грозев чува дискусията, която се провежда в момента между тях.

"Наши разследвания са свързани с взривовете в български складове", заяви той. По думите на Грозев в България са проведени следствени действия, открита е ролята на руското военно разузнаване, но тя се изключва, когато се дава на други държави, като например Чехия, Украйна, Великобритания.

"Информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща", смята той и допълни, че информацията за присъствие и за възможно участие на членове на руското военно разузнаване е изцяло изключена, което означава, че България прикрива участието на членове на ГРУ при подобни взривове. Разследващият журналист съобщи, че най-ранното участие на ГРУ в подобни деяния в страна на НАТО, е от 2011 г., както и че тези лица са назначени от Владимир Путин в различни региони на РФ. Той е категоричен, че българското общество следва да бъде запознато кои са източниците на опасност.

"Моето общуване е само с ДАНС и българските правоохранителни органи. Общуването, както след 27 декември, и по-активно след 29 декември, е единствено с органите на ДАНС, които проявиха загриженост за моята безопасност. Нямам информация различна от публичната за действията, предприети от правителството", обяви Грозев. 
Константин Костов/БТА, БГНЕС