/ iStock/Getty Images
Иранският ядрен учен Мохсен Фахризаде се е движел с бронирана кола, но излизайки от нея, е бил убит с дистанционно управляемо автоматично оръжие. Това съобщи днес агенция ФАРС, цитирана от ТАСС. Подобен сценарий - атентат с контролирана дистанционно картечница, бе показан във филма "Чакала" още през 1997 г., в който наемният убиец Чакала (Брус Уилис) стреля срещу съпругата на американския президент.

Топ ирански ядрен физик е убит в провинция Техеран (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ученият пътувал със съпругата си от град Ростамкола в северната провинция Мазандаран към Абсард в провинция Техеран. Придружавала го охрана с три автомобила. Първата кола от ескорта избързала напред, за да провери ситуацията по пътя. После Фахризаде чул шум от улучили автомобила куршуми и излязъл навън, защото помислил, че има някакъв проблем с двигателя. Срещу него било стреляно с дистанционно управляемо автоматично оръжие от автомобил "Нисан", от разстояние близо 150 метра. После автомобилът бил взривен. Организаторите на атентата не са били на мястото.По данни на агенцията ученият бил улучен с четири куршума. Няколко други улучили негов бодигард. Фахризаде бързо бил откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят. Собственикът на автомобила бил напуснал Иран на 29 октомври.

Хасан Рохани обвини Израел за убийството на видния ирански ядрен физик

Разузнавателните служби на Иран са получили информация за организаторите на убийството, съобщи днес министерството на информацията. Информацията ще бъде оповестена по-късно, се допълва в текста, цитиран от агенция ФАРС.

В петък иранската агенция съобщи за атентата срещу Фахризаде, ръководител на изследователски център към иранското министерство на отбраната. По-късно ведомството потвърди, че ученият е бил ранен и е починал в болницата. Външният министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че има "сериозни индикации за роля на Израел" в убийството.
БТА