Иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде е убит в провинция Техеран, предава агенция Fars, цитирана от TACC

Отбелязва се, че ученият е прострелян в района на град Дамовенд. Според агенцията при покушението вероятно са загинали още трима или четирима души. Очевидци съобщават и за взрив на мястото на инцидента.

В иранските социални медии е публикувана снимка, за която се твърди, че е направена на местопрестъплението. На него се вижда кола със следи от изстрели.
 

Мохсен Фахризаде е попаднал в засада с експлозиви и картечен огън в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Усилията да го реанимират в болница са се оказали неуспешни. Ранен е и неговият бодигард и членове на семейството му.

Засега никой не е поел отговорност, но иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Израел вероятно е виновен, а съветник на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, обеща да отмъсти. „Ще ударим като гръм по убийците на този мъченик и ще ги накараме да съжаляват за действията си“, написа в „Туитър“ Хосейн Дехан.

Убийството в Иран е прието толкова тежко, колкото и убийството от американските сили на командира на Ислямската революционна гвардия Касем Солеймани през януари.
 

Мохсен Фахризаде беше до голяма степен смятан в чужбина за водеща фигура в ядрената програма на Иран. Техеран обаче отрича неговото участие, посочва Ройтерс в справка за Фахризаде.

Западни служители и експерти предполагат, че убитият учен е имал водеща роля в подозираната иранска дейност в миналото за разработване на материали за ядрена бойна глава зад прикритието на програма за обогатяване на уран, официално обявена за граждански цели. Иран отрича някога да се е стремил да разработва ядрено оръжие.

В доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през 2011 г. Фахризаде беше посочен като основна фигура в подозираната иранска дейност за разработване на технологии и умения, необходими за атомни бомби, и се намекваше, че той може все още да участва в подобна дейност. Фахризаде, за когото се предполагаше, че е бил висш офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, беше единственият иранец, споменат в доклада.
 

МААЕ отдавна искаше да се срещне с Фахризаде по проточило се разследване за това дали Иран е извършвал неправомерни изследвания за ядрени оръжия. Без да показва признаци, че е склонен да изпълни искането, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, но заяви, че той е армейски офицер, който няма участие в ядрената програма, казва дипломатически източник, запознат с въпроса.

Фахризаде беше споменат и в резолюция на ООН за Иран през 2007 г. като човек, участващ в ядрени дейности или програми за балистични ракети.

През май 2011 г. изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран публикува доклад със снимка, за която твърдеше, че показва Фахризаде. Не беше обаче възможно да се направи независимо потвърждение на снимката. В доклада се казваше, че Фахризаде е роден през 1958 г. в свещения мюсюлмански шиитски град Кум, заема поста заместник-министър на отбраната и е бригаден генерал от КГИР, има докторат по ядрено инженерство и преподава в иранския университет "Имам Хусейн".
Агенция "Фокус" / БТА