Иранският президент Хасан Рохани
Иранският президент Хасан Рохани / БГНЕС
Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера на видния ирански учен Мохсен Фахризаде, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Фахризаде почина в болница, след като убийци го застреляха в колата му край Техеран. Ученият отдавна е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската програма за създаване на ядрена бомба.

Според изявлението на Рохани, цитирано по телевизията, това "кърваво престъпление" е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим", както иранските управляващи кръгове наричат Израел.

Топ ирански ядрен физик е убит в провинция Техеран (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", подчерта президентът.

Смъртта на иранския учен може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.
БТА