Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф / БГНЕС
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Израел тайно разработва ядрено оръжие. Тези обвинения той оправи в профила си в Туитър, предаде ТАСС. Така той реагира на аналогично обвинение, дошло от израелския премиер Бенямин Нетаняху по адрес на Техеран.

Тръмп разкритикува Иран в речта си на Общото събрание на ООН

По думите на Зариф нищо не скрива този факт, че "Израел е единственият режим в нашия регион със "секретна" и "недекларирана" програма за разработка на ядрено оръжие. Дойде време Израел да се осъзнае и да разкрие на международните експерти своята незаконна програма за разработване на ядрено оръжие".

Вчера в речта си на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН Нетаняху каза, че в района на Техеран в таен склад се съхраняват 15 контейнера, във всеки един от които може да се съдържат ядрени материали и оборудване. Нетаняху поиска Международната агенция за атомна енергия да извърши незабавно разследване.

Ядрените държави продължават да модернизират арсеналите си

Израелският премиер Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бенямин Нетаняху БГНЕС

Веднага след това говорителят на иранското външно министерство Бахран Гасеми отхвърли твърденията на израелския премиер, предаде ДПА. Зариф пък каза, че "Нетаняху е длъжен да обясни как Израел, който е единствената страна, притежаваща ядрено оръжие в Близкия изток, може да повдига такива нагли обвинения срещу една държава, чиято ядрена програма е била определена неколкократно за мирна от Международната агенция за атомна енергия", предаде ТАСС.
БТА