/ iStock/Getty Images
Латвия временно прекрати използването на ваксината на AstraZeneca срещу КОВИД-19, обявиха вчера здравните власти, след като същия ден такова решение взеха други шест страни от ЕС, предаде Франс прес.

"Здравните власти на Латвия нареждат на лекарите да не използват отворените флакони с ваксината на AstraZeneca и да не отварят нови флакони", се посочва в комюнике.

Португалия също прекрати използването на ваксината на AstraZeneca

Уточнява се, че тази "предпазна мярка", която ще действа най-малко две седмици, е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в ЕС. В Латвия досега няма потвърден случай на странични ефекти, според местните здравни власти.

СЗО заседава спешно за ваксината на AstraZeneca

Вчера Германия, Франция, Италия, Словения, Испания и Португалия решиха да прекратят използването на препарата на AstraZeneca, в очакване на първите заключения на Европейската агенция по лекарствата от допълнителната проверка на ваксината на AstraZeneca. Вчера ЕАЛ обяви, че ще оповести заключенията си в четвъртък.

Световната здравна организация ще събере днес експертната си група по въпросите на ваксинацията, за да обсъди безопасността на препарата на AstraZeneca .
БТА