Още една среща няма да доведе до големи промени при сегашното положение на нещата, заяви шведската екоактивистка Грета Тунберг пред Франс прес по време на концерт в защита на климата в Стокхолм, две седмици преди определяната като "жизненоважна" Международната среща за климата COP26 в шотландския град Глазгоу.

Британче ходи пеша, за да подкрепя борбата с климатичните промени

"Форумът COP26 и всички международни срещи имат потенциала да променят нещата, тъй като на тях се събират толкова много хора, затова трябва да сме сигурни, че ще се възползваме от тази възможност", посочи младата природозащитничка.

На конференцията в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември представители на страните от цял свят ще трябва да се ангажират по-конкретно за намаляване на парниковите газове.

Грета Тунберг обаче изрази надежда, че "внезапно ще осъзнаем, че сме изправени пред екзистенциална криза и ще започнем да действаме".
Според нея фокусът на вниманието трябва да се промени и вече да не се търси създаване на ниши в програмите, а по-скоро да се спасят планетата, настоящето и условията на живот на бъдещите поколения.

Грета Тунберг подновява петъчните си протести пред шведския парламент

По последни изчисления на ООН от средата на септември светът се насочва към катастрофално затопляне от +2,7 градуса по Целзий до края на века. Всяка допълнителна частица от градуса умножава трагичните последици, отбелязва АФП.
БТА