/ Gulliver/Getty Images
Шведската екоактивистка Грета Тунберг сподели идеите си за промяна в начина на производство и консумация на храните, за да бъдат решени три проблема: въглеродните емисии, появата на болести и страданието на животните, предаде Ройтерс.

Тунберг публикува днес видеоклип в Туитър, в който заяви, че негативните ефекти на сегашното селско стопанство, сред които са климатичните изменения и появата на заразни болести като COVID-19, ще бъдат преодолени, ако се промени начинът на производство на храната. 

"Връзката ни с природата е нарушена. Връзките обаче могат да се променят", каза Тунберг във видеоклипа, публикуван по случай Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и връзката му с климатичните изменения и пандемиите е нов мотив в изказванията на Тунберг, която обикновено насочва вниманието си върху бездействието на политиците и въглеродните емисии от употребата на изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са свързани", изтъкна младата активистка.

Според Тунберг предаването на болести от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански методи. Ако начинът на хранете е базиран на растенията, това може да предотврати изпускането в атмосферата на до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година, каза още тя.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът, който причини пандемията от COVID-19, вероятно е бил предаден от прилепите на човека посредством друго животно. Учени твърдят, че 60 процента от заразните болести, появили се от 1990 до 2004 г., са предадени на хората от животни.

Освен това по целия свят се засилват исканията за намиране на алтернатива на месото заради притеснения, свързани със здравето, благоденствието на животните и състоянието на околната среда, отбелязва Ройтерс.
БТА