/ Gulliver/Getty Images
Фондацията на Грета Тунберг ще преведе 100 000 евро на системата КОВАКС, за да се бори срещу "трагедията, която представлява ваксинационното неравенство" пред лицето на пандемията, предаде Франс прес.

Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг

Сумата, която ще бъде преведена на Световната здравна организация, ще бъде предназначена за "закупуване на ваксини срещу КОВИД-19, като част от световните усилия за равностоен достъп до ваксини за лицата, изложени на най-голям риск", според изявление на СЗО.

"Международната общност трябва да направи повече за противодействие на трагедията на ваксинационното неравенство", заяви Тунберг, цитирана в изявлението, преди да участва на пресконференция с генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Имаме на свое разположение средствата да коригираме огромния дисбаланс, който съществува по света в борбата с COVID-19. Също като климатичните промени, първо трябва да помогнем на най-уязвимите", подчерта Тунберг, която се превърна във водеща фигура на борбата срещу промените в климата след като лансира сама протестно движение сред учениците, порицавайки това, което смята за бездействие на държавата.

Номинираха Навални, Грета Тунберг и СЗО за Нобелова награда за мир

Тя изрази увереност, че системата КОВАКС, целяща да гарантира равностойно разпределение, особено за 92 бедни страни, е подходящият отговор.

"Призовавам световната общност да последва примера на Грета и да направи това, което може, в подкрепа на КОВАКС, за да защити най-уязвимите от тази пандемия", подчерта Гебрейесус. 
БТА