Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг е родена на 3 януари 2003г. в Стокхолм. Тя е шведска ученичка и екоактивистка. През ноември 2018г. дава началото на движението „Училищна стачка за климата“.

Майката на Грета е шведската оперна певица Малена Ерман, а баща ѝ е актьорът Сванте Тунберг.  Нейният дядо е актьорът и диригент Олоф Тунберг.

За да намали въглеродния отпечатък на семейството си тя убеждава родителите си да променят част от начина си на живот. Грета настоява те да станат вегани, да се откажат от летенето със самолет и да нямат повече деца. Вижте в канала "Портретъ" във vbox7.

На 11-годишна възраст тя спира да говори и да се храни и губи десет килограма за два месеца. Впоследствие е диагностицирана със синдром на Аспергер, обсесивно-компулсивно разстройство и селективен мутизъм.

Тунберг се бори с депресията три или четири години, преди да започне училищната си стачка. Когато тя започва да протестира, родителите ѝ не подкрепят нейните активистки действия.

През август 2018г., на 15-годишна възраст, решава да не посещава училище и започва да прекарва учебните си дни пред шведския парламент. Поводът са горещите вълни и пожари в Швеция. Искането ѝ е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение.

Тя призовава за по-сериозни действия свързани с изменението на климата, като издига надпис „Skolstrejk för klimatet“ (Учебна стачка за климата). Скоро други студенти участват в подобни протести в собствените си общности. Към декември 2018г. повече от 20 000 ученици провеждат стачки в най-малко 270 града.

Към март 2019 г. Грета Тунберг все още организира редовните си протести пред шведския парламент всеки петък, където от време на време други студенти се присъединяват към нея. Според баща ѝ нейните активистки дейности не пречат на обучението ѝ в училище. Завършва прогимназия с добри оценки.

Участва в конференцията TEDxStockholm, където говори как на 8 годишна възраст е осъзнавала, че промяната в климата съществува. Взима участие и в срещата на високо равнище на ООН по изменението на климата COP24.

Говори на конференцията на Европейския икономически и социален комитет и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, където настоява ЕС да продължи да изпълнява целите си по отношение на климата и да намали броя на техните въглеродни емисии най-малко с 80% до 2030 г. По-късно тя се присъединява към климатичните протести в Брюксел.

В началото на 2020г. и след настъпващата световна пандемия Тунберг продължава да организира активистки дейности и протести онлайн.



След като ученическите климатични стачки набират скорост, се появяват опити за дискредитирането ѝ. Грета Тунберг и нейната кампания са критикувани от политици и влиятелни личности. От австралийския премиер Скот Морисън, германския канцлер Ангела Меркел, руския президент Владимир Путин, американския президент Доналд Тръмп, френския президент Еманюел Макрон, италианския министър-председател Джузепе Конте, ОПЕК и от някои медийни коментатори. Критиката варира от лични нападки до твърдения, че тя опростява сложните проблеми.

На 3-ти януари 2020г. Грета Тунберг стана на 18 години. По повод навършването на своето пълнолетие Грета сподели пост в своя Instagram профил, че вече е напълно свободна и заяви, че повече няма да си купува нови дрехи. Ще използва дрехите на свои приятели, които вече нямат нужда от тях или да си купува втора употреба.

Като колективен архетип, Тунберг е сравнявана с френската средновековна жена-воин Жана д'Арк. И с шведската приказна героиня Пипи Дългото чорапче, като необичайно и смело момиче, което редовно упражнява свръхчовешката си сила.



Грета Тунберг е една от победителките в младежкия конкурс на вестник Svenska Dagbladet за написването на статия за климата през май 2018г. Тунберг е номинирана за наградата на Telge Energi Children's Climate Prize за деца и юноши, които насърчават устойчивото развитие. Тя отказва да я приеме, защото финалистите трябва да летят до Стокхолм.

През декември 2018г. списание Тайм нарича Тунберг един от 25-те най-влиятелни младежи в света през 2018г. По повод на Международния ден на жената Тунберг е обявена за „Най-важната жена на годината в Швеция“ през 2019 година.

На 13 март 2019г. трима членове на норвежкия парламент номинират Тунберг за кандидат за Нобелова награда за мир.
През април 2019г. списание Тайм посочва Грета Тунберг за една от 100-те най-влиятелни хора от 2019г.