/ IStock
Руският дисидент Алексей Навални, Световната здравна организация (СЗО) и екоактивистката Грета Тунберг са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Ройтерс.

Днес е последният ден за номинации за тази награда. Кандидати могат да се предлагат от хиляди души, от членове на парламенти по цял свят до предишни лауреати. Тези номинации обаче не ангажират решението на Нобеловия комитет в Осло.

Навални, СЗО и Тунберг са номинирани от норвежки депутати, които досега са номинирали победителя всяка година от 2014 г. насам с изключение на 2019 г., отбелязва Ройтерс.
Норвежкият Нобелов комитет, който присъжда Нобеловата награда за мир, не коментира номинациите. Той държи в тайна имената на номиниращите и на неуспелите кандидати, но самите номиниращи могат да обявят публично кого са номинирали.

Грета Тунберг - момичето, което иска да спаси света (ВИДЕО)

Сред другите номинирани са беларуските активистки Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, Унгарският Хелзинкски комитет и съставената от полски съдии правозащитна организация "Юстиция".

Свободата на информацията е важна тема с кандидати като Комитета за защита на журналистите с централа в САЩ, бившия журналист на "Шарли ебдо" Зинеб ер Разуи, новинарския сайт "Хонконг фрий прес", Международната мрежа за проверка на факти, базирана в САЩ и "Репортери без граници" в Париж.

Други номинирани са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, НАТО, Върховният комисариат на ООН за бежанците, активистката за независимост на Западна Сахара Аминату Хайдар, Международната космическа станция и Международното скаутско движение.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2021 г. ще бъде обявен през октомври.
БТА