/ БТА
Олександър Сирски, главнокомандващият  украинските въоръжени сили генерал-полковник,  съобщи днес, че е наредил да се укрепи отбраната в украинската Донецка област, ден след като силите на Киев обявиха, че са се изтеглили от град Угледар.

Президентът Володимир Зеленски призна загубата на Угледар, като добави, че важният въпрос е бил извеждането на войските и спасяването на човешкия живот.

"Животът (на войниците) трябва да бъде спасен, защото те са наши хора, те са граждани на Украйна", каза Зеленски, пред журналисти по време на посещението в Киев на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. "Затова е много правилно те да могат да се оттеглят и да се спасят", добави той.

Назначеният от Москва губернатор на Донецка област Денис Пушилин заяви, че и двете страни са признали стратегическата важност на града, като добави, че усилията за възстановяването му ще отнемат време.

Руските войски постепенно печелят територия в различни части на Източна Украйна, въпреки изненадващото нахлуване на Киев на 6 август в руската Курска област, за което Киев се надяваше, че ще забави настъплението на силите на Москва.

Сирски заяви в социалните мрежи, че работи на "един от най-горещите фронтови сектори" с 25-а отделна въздушно-десантна бригада "Сечеслав". Той не даде подробности за местоположението, но по принцип бригадата действа на фронта край град Покровск, в Донецка област - район на засилени руски нападения.

"Докато бях в бригадата, взех редица решения, насочени към укрепване на стабилността и ефективността на нашата отбрана", каза Сирски.

Повече от две години и половина след началото на пълномащабната война украинските войски се намират в отбранителна позиция.

Силите на Москва сега имат контрол върху малко над една пета от територията на Украйна. Руският президент Владимир Путин каза, че основната тактическа цел на Москва е да завземе изцяло Донецка и Луганска област. 

Руските сили продължават настъплението си на запад в ключови точки по протежението на около 150-километровата фронтова линия в Донецка област, като основна цел остава Покровск - основен логистичен център на силите на Киев.

В сводката за обстановката на бойното поле, публикувана късно снощи, Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че най-ожесточените боеве продължават да се водят по направлението към град Покровск. Според сводката руските сили са извършили 28 атаки срещу украински позиции в това направлението и още 23 атаки срещу близкото село Кураков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА