/ БГНЕС
Хърватия ще бъде домакин на срещата на върха на балканските лидери за Украйна следващата седмица, на която ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, заяви хърватският премиер.

Целта на срещата, която ще се проведе в южния адриатически курорт Дубровник, е „целият регион да подкрепи Украйна и украинския народ в борбата за свобода“, заяви министър-председателят Андрей Пленкович по време на редовното правителствено заседание.

Той не разкри датата на срещата, но според правителствени източници и съобщения в местните медии тя е насрочена за сряда.

Предишната среща на върха „Украйна-Югоизточна Европа“ се проведе през февруари в столицата на Албания Тирана.

Зеленски присъства на тази среща и призова за по-голяма подкрепа, която да помогне за отблъскването на руските сили, докато войниците му на фронта страдат от недостиг на боеприпаси.

Говорейки заедно с новия ръководител на НАТО в Киев, Зеленски заяви, че страната му се опитва да убеди западните си поддръжници да свалят руските ракети и дронове, изстреляни по Украйна.

Срещата на върха в хърватския крайбрежен град Дубровник ще се проведе на фона на вътрешнополитически скандал между правителството и популисткия президент Зоран Миланович заради Украйна.

Миланович отказа да подкрепи предложението на правителството за изпращане на хърватски офицери в мисия на НАТО в Германия, които да обучават украински войници.
Миланович, чиито правомощия са ограничени, но е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, заяви във Фейсбук, че няма да позволи на хърватските войници да „участват в дейности, които тласкат Хърватия към война“.

Министър-председателят обвини Миланович, че действа срещу националните интереси.

Той призова депутатите да отменят решението на президента, за което ще е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня