Мъж от индийската област Кашмир твърди, че е бил измамен да работи за руската армия и сподели за трудностите, които е преживял заедно с други негови сънародници, предава VOA/Voice of America.

В продължение на осем месеца 32-годишният Азад Юсуф Кумар от Пошван в Пулуама, Кашмир, отчаяно e копнеел да се върне у дома, докато е служел в руската армия.

Той разказва, че е бил измамен, след като е отговорил на онлайн обява за работа като помощник по сигурността в Москва. Подписал е договор на руски език без превод. Три дни след пристигането им в Москва Кумар казва, че с още шестима други индийци са били транспортирани до "тайно" място, получили са руски военни униформи и са преминали през военно обучение. 

“Бях ранен през първата седмица по време на тренировка и по-късно бях хоспитализиран. След като се възстанових, потърсих моите приятели и съграждани само за да науча, че са били изпратени във военната зона заедно с египтяни и непалци”, добавя Кумар.

Кумар разказва, че докато е работил за руските сили, е копал окопи и е строил импровизирани бункери в Източна и Южна Украйна в продължение на дни без достатъчно храна или вода. 

Нямам думи да опиша страданието си”, споделя Кумар. 

Семейството на Кумар се е обърнало за помощ към Министерството на външните работи и парламента.

Индийският премиер Нарендра Моди е посетил Русия и е обсъдил въпроса с руския президент Владимир Путин. 

Кумар казва, че е оцелял, защото е отказал да научи руски език, докато тези, които са научили езика, са били изпратени на фронтовата линия с руските сили.

Кумар и 34 други индийци вече са у дома. Но по думите му много други негови сънародници все още са там. Той призова правителството да им помогне да се завърнат у дома.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA