Германия ще плати по 10 000 евро на роднините на жертвите на неонацистка група
Германия ще плати по 10 000 евро на роднините на жертвите на неонацистка група / снимка: Reuters, архив

Германия възнамерява да плати по 10 000 евро (13 500 долара) за всяко едно от десетте убийства, приписвани на неонацистка група, съобщи говорител на министерството на правосъдието, цитиран от ДПА.

Изплащане на компенсации на семейства на убити от неонацисти е стара практика, припомни той.

"В момента министерството се опитва да установи директен контакт със семействата. Разбира се, материалната помощ никога не може да компенсира страданията им. Сумата е само жест на солидарност", допълни говорителят, като уточни, че правителството ще отпусне средствата от фонд, определен за компенсиране на жертвите на екстремизъм и тероризъм.

Двама мъже и жена са обвинени в убийството на осем турци собственици на магазини, грък и полицайка, предава БТА. Властите не успяваха да решат случаите и нямаха сведения за групировката, докато двама нейни членове, Уве Бьонхарт и Уве Мундлос, не бяха намерени мъртви на 4 ноември, вероятно след самоубийство, а трети неин член, Беате Цшепе, се предаде няколко дни по-късно.

Според Хайнц Фром, най-високопоставения представител за борба с подривната дейност, дейността на неонацистката група е провал за силите за сигурност.