Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БТА
Европейският съюз трябва да се подготви за "цялостно прекъсване" на доставките на газ от Русия, заяви в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Фон дер Лайен каза, че комисията възнамерява в средата на юли да представи план за действие при извънредни ситуации в целия ЕС, за да бъде гарантирано, че "газът тече натам, където от него има най-голяма нужда", ако доставките на синьото гориво от Русия спрат напълно.

Председателката на комисията информира Европейския парламент в Страсбург за напредъка на блока в намаляването от зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС наложи санкции заради инвазията, в отговор на което Русия спря някои доставки.

Среща на ЕС: Нова европейска общност, реформиране на газовия пазар, Украйна, Балканите (ОБЗОР)

Фон дер Лайен каза, че вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г., а средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета. Тя отхвърли призиви за забавяне на преминаването на блока към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в ЕС.

Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници на енергия", каза Фон дер Лайен и добави, че тези източници на енергия предоставят "независимост от руските изкопаеми горива".

По нейните думи едно продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би "напълнило хазната на (руския президент Владимир) Путин". "Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие", заяви Фон дер Лайен и добави, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС.

Газохранилищата в ЕС са пълни над 55 на сто, обяви Фон дер Лайен. 
БТА