/ БТА
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен малко преди срещата на върха на Европейския съюз изрази увереност, че Украйна ще получи статут на кандидат за присъединяване към общността.

„Твърдо вярвам, че ще получим положително решение, ще получим подкрепа, курсът е определен“, заяви фон дер Лайен в неделя вечерта по телевизионния канал ARD. „Разбира се, това е историческо решение, което сега трябва да вземе и Европейският съвет, но подготовката върви добре“, подчерта председателят на ЕК и добави, че е „уверена“. В същото време тя посочи, че решението на Европейската комисия да предостави на Украйна статут на кандидатка се основава на данни, факти и подготвителната работа, която страната е извършила през последните осем години. „Украйна направи големи крачки през последните години“, заяви председателят на Европейската комисия.

Тя обаче уточни, че ЕС „иска да види още повече реформи“. В същото време председателят на ЕК отбеляза, че от самата страна-кандидатка зависи дали приемането в общността ще бъде успешно и колко скоро ще стане това. „В тези държави всичко зависи от това колко бързо върви този процес и те трябва да извършат необходимите реформи, трябва да докажат, че съответстват на Европейския съюз. Тогава процесът върви по-бързо, това не е толкова труден процес“, обобщи Фон дер Лайен.

Като пример тя посочи Турция и Словакия, на които през 1999 г. беше дадена перспектива за присъединяване към ЕС. Словакия работи усилено и през 2004 г. става член на ЕС. От друга страна, днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, отколкото тогава.

В петък колегията на Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да даде на Украйна статут на кандидат за присъединяване към общността. Ако участниците в срещата на върха на ЕС на 23-24 юни се съгласят да дадат този статут на Украйна, тогава Киев, за да може да започне преговорите за присъединяване към Европейския съюз, ще трябва да извърши редица реформи, по-специално, за укрепване на съдебната система и засилване на борбата с корупцията, както и за извършване на „деолигархизация“. Както отбеляза Фон дер Лайен, след като получи статут на кандидат, една страна може бързо да влезе в ЕС, но може и да отиде в обратната посока, ако няма необходимия напредък.