/ БГНЕС
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви в интервю пред германския телевизионен канал ARD, че дори в случай, че доставките на западно въоръжение за Киев спрат, страната му ще продължи да се противопоставя на Русия и ще „воюва с лопати“.

„Ако нямаме оръжие, добре, тогава ще се бием с лопати, но ще се защитаваме, защото тази война е война за нашето съществуване", категоричен е първият дипломат на Украйна. „По този начин, колкото по-скоро получим оръжия, колкото по-скоро бъдат изпратени [в Киев], толкова по-голяма ще бъде помощта“, заяви той. „Ако оръжия бъдат изпратени по-късно, ние все пак ще ви благодарим, но тогава много ще бъдат загубени, много хора ще загинат“, добави ръководителят на украинското външно министерство.

В същото време Кулеба подчерта, че никой на Запад не трябва да вярва, че Украйна би била по-склонна да прави отстъпки без доставки на оръжие. В същото време министърът призна, че в Украйна има значително по-малко оръжия, отколкото в Русия. „Не можем да спечелим войната с такъв дисбаланс“, заключи той, като посочи, че Киев се нуждае от системи за противовъздушна отбрана.