Русия е най-пряката заплаха за световния ред, поради нашествието си в Украйна, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Русия "е днес най-пряката заплаха за световния ред, с варварската си война срещу Украйна и притеснителния си пакт с Китай", заяви Фон дер Лайен в Токио на пресконференция след среща с японския премиер Фумио Кишида и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата европейски представители са в Токио за годишен кръг от преговори Япония-ЕС, този път на фона на руско-украинския конфликт и на фона на нарастващата загриженост в Азия относно военните амбиции на Китай, припомня АФП.

"Нашествието на Русия в Украйна засяга не само Европа, но разтърсва и основите на международния ред, включително и в Азия. Това не трябва да се толерира", подчерта Кишида, чието правителство се присъедини към западните санкции срещу Москва, включително в сферите на финансите и енергетиката.

На дневен ред на преговорите беше и все по-силната позиция на Пекин.

"Нашето сътрудничество в Украйна е от съществено значение за Европа, но също така е важно и сътрудничеството в Индийско-тихоокеанския регион. Искаме също така да задълбочим консултациите относно все по-настъпателния Китай“, заяви Мишел. Той призова Пекин да защитава многостранната международна система, от която се е възползвал, за да развие своята страна.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС и Япония стартират цифрово партньорство, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността в тази сфера. И двете страни ще работят за "диверсификация и укрепване" на своите вериги за доставки, добави тя.

"Това е важно, защото има материали и технологии, които са станали от съществено значение за нашата икономика и ежедневния ни живот, като полупроводниците например. Трябва да можем да разчитаме на надеждни вериги за доставки", подчерта председателката на ЕК.
БТА