/ БТА
Започна военният парад по повод Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война на Червения парад в Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в момента страната му дава превантивен отпор на агресията на Запада чрез „специалната военна операция“ в Украйна.

"Близо до границите на Русия се създаваше непосредствена заплаха, подготвяше се атака, включително срещу Крим", заяви руският лидер.

Путин отбеляза, че 9 май 1945 г. е завинаги вписан в световната история като триумф на обединения съветски народ, неговото единство и духовна мощ, безпрецедентен подвиг на фронта и в тила. "Денят на победата е блиък и скъп за всеки от нас. Няма семейство в Русия, което да не е засегнато от Великата отечествена война. Споменът за нея не избледнява", отбеляза Путин, подчертавайки, че на този ден, в нескончаемия поток на Безсмъртния полк, деца, внуци и правнуци от онази война носят снимки на свои роднини, загинали войници, навеки останали млади и починали ветерани.

По думите на Путин, "опълченците в Донбас и войниците на руската армия се бият на собствена земя, където техните предци са победили врага".

На парада на Червения площад присъстват и военнослужещи, пристигнали директно от зоната на военни действия в Донбас, отбеляза още той.
 
„В този момент, в тези дни, вие се сражавате за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина - Русия“, заяви държавният глава, обръщайки се към парадните редици военни на Червения площад.
 
Президентът посочи, че „Русия е призовала Запада към честен диалог, но всичко е било напразно“. „Русия винаги се е застъпвала за създаването на система на равна и неделима сигурност, жизненоважна за цялата световна общност“, подчерта Путин. „Миналия декември предложихме да сключим споразумение за гаранции за сигурност, Русия призова Запада към честен диалог за намиране на разумни компромисни решения, за отчитане на интересите един на друг. Всичко беше напразно! Страните от НАТО не пожелаха да ни чуят, което означава, че всъщност те са имали съвсем различни планове и ние го видяхме. Откровено се подготвяше поредната наказателна операция в Донбас, нахлуване в историческите ни земи, включително Крим“, заяви руският лидер.

На парада в Москва и в още 27 града на Русия участват днес общо 65 000 военнослужещи и ще бъдат представени около 2,4 хиляди образци на въоръжение и военна техника. В Москва в парада участват 11 хиляди военни и механизирана колона с 131 единици военна техника. Над тях трябваше да прелетят 77 вертолета и самолета, но преминаването на авиацията беше отменено заради неподходящи метеорологични условия.