/ БГНЕС
Приключи срещата на върха на ЕС в Брюксел. Акцентите в нея бяха идеята за нова европейска общност, реформиране на пазара на електроенергия за замяна на руския газ, инфлацията, помощта за Украйна и др. Очертани бяха и постиженията на френското председателство.

ЕС проучва възможността за въвеждане на таван на цените на газа и за реформиране на пазара на електроенергия. Това обяви италианският министър-председател Марио Драги в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС отдавна се подготвя за прекъсване на доставките на газ от Русия и вече е увеличил вноса на втечнен природен газ от САЩ. Лидерите на ЕС се споразумяха също така, че на срещата на Г-7 в Бавария на 26-28 юни ще бъде разгледана идеята на САЩ за въвеждане на глобален таван на цените на петрола. За да вземе такова решение обаче, ЕС трябва да разбере напълно възможните последици, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след срещата на върха. В същото време лидерите на ЕС подкрепиха предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на "европейска политическа общност", която да взаимодейства с държавите, които искат да се присъединят към Европейския съюз.

Създаване на нова общност

На срещата на върха на ЕС беше подкрепена идеята за създаване на "европейска политическа общност". В същото време форматът на проекта все още се обсъжда: дали ще бъдат срещи на държавните глави или друг механизъм, не е известно.

"Европейската политическа общност" не е заместител на ЕС, подчерта авторът на идеята, френският президент Еманюел Макрон. Според него новата общност ще позволи на лидерите на страните-членки да обсъждат стратегически въпроси: отбрана и сигурност, енергетика, инфраструктура, санитарна криза и икономика. Първата среща в този формат ще се проведе в Чешката република по време на чешкото председателство на ЕС. Френският президент обаче не уточни кога точно може да се състои тя.
В същото време не се предвижда участието на Русия. "В Източна Европа общността ще обхване Украйна и Молдова. В това се състои разликата ѝ с по-всеобхватните проекти, по-специално с "Европейската конфедерация", предложена от Франсоа Митеран. Тази конфедерация трябваше да бъде алтернатива на разширяването и предполагаше руско участие. В нашия общностен проект ние не предлагаме това", каза Макрон.

Замяна на руския газ

12 държави от ЕС изпитват смущения в доставките на газ от Русия или са спрели да получават газ. Страните от ЕС ще предприемат общоевропейски, а не национални мерки, за да оцелеят в тези условия, а Европейският съюз ще разгледа как решенията на една страна в тази област се отразяват на икономическото положение в съседните страни, каза Фон дер Лайен. Тя заяви, че енергоспестяването в ЕС "е една от ключовите мерки за отказ от руския газ".

Междувременно страните от ЕС вече увеличиха алтернативните доставки на газ. "Няма да има връщане към евтините горива. Трябва да се отървем от зависимостта си от изкопаемите горива. "REPowerEU е нашият отговор. И вече виждаме резултати: доставките на втечнен природен газ от САЩ например са се увеличили със 75%", каза Фон дер Лайен.

Тя заяви, че през юли Европейската комисия ще подготви предложения за по-нататъшни стъпки в контекста на прекъсванията на доставките на газ в ЕС и за мерки в подкрепа на уязвимите потребители. ЕС също така инструктира ЕК да положи спешни усилия за осигуряване на доставки на енергия на достъпни цени, се казва в заключителното изявление на срещата на върха.

През септември Европейската комисия ще проучи възможността за въвеждане на контрол и тавани на цените на природния газ и за реформа на пазара на електроенергия, за да обсъди тези въпроси на срещата на върха на ЕС през октомври, каза Драги. Според него ЕС трябва да действа незабавно, тъй като енергийната инфлация в Европа се увеличава.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече безсмислени спекулациите за възможно прекратяване на доставките по газопровода "Северен поток" след годишната инспекция. Той обаче твърди, че никой от
лидерите на държавите-членки на Европейския съюз не вярва във версията, че технически причини са в основата на намаляването на доставките на газ.

Проблем с цената на петрола

След срещата ЕС реши, че лидерите на Г-7 ще разгледат на срещата си на върха в Бавария на 26-28 юни идеята на САЩ за ограничаване на цените на петрола в световен мащаб. За целта обаче е необходима глобална коалиция, по-широка от тази на ЕС и САЩ. Европа също така се нуждае от сигурност, че е налице пълно разбиране на всички възможни странични ефекти, каза Мишел.

Помощ за Украйна

Шолц също така заяви, че "този Европейски съвет е от историческо значение". "Държавите членки на ЕС 27 пъти заявиха, че са напълно единодушни в желанието си да подкрепят Украйна в присъединяването ѝ към европейския път", добави германският канцлер. Така помощта за Украйна ще бъде в размер на 9 млрд. евро. Както заяви премиерът Матеуш Моравецки, Украйна се нуждае от тези средства, тъй като страната няма как да плаща на медицински сестри, учители, полицаи, граничари. "Тези хора трябва да живеят от нещо", каза той.

Лидерите на ЕС изразиха подкрепа за по-нататъшна военна помощ за Украйна, според публикуваните заключения от европейската среща на върха в Брюксел.

"Европейският съвет остава твърдо решен да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна... За тази цел Европейският съвет призовава Съвета на ЕС да работи интензивно за увеличаване на военната помощ", се казва в документа.

Санкции срещу Русия

Икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия не засягат износа на украински или руски хранителни продукти, уточни испанският министър-председател Педро Санчес. Той потвърди, че Испания ръководи европейски проект, насочен към износ на около 8000 тона зърно от Украйна, който ще стартира в средата на юли. Франция, Полша и Люксембург също ще вземат участие в инициативата.

Съгласия за Хърватия в еврозоната

Лидерите на Европейския съюз днес се съгласиха, че Хърватия трябва да се присъедини към групата на страните, които използват еврото, като от януари броят на страните с обща валута ще достигне 20.
„Еврото е паричен израз на общата ни съдба и е част от нашата европейска мечта“, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който председателстваше срещата на върха на блока в Брюксел.

„Сега мечтата се сбъдва за Хърватия“, добави Мишел.

След разговори с евродепутатите и Европейската централна банка процесът ще приключи с очакваното приемане през юли на три правни акта, които ще позволят промяна.

Среща по Западните Балкани

Срещата на върха на лидерите на Европейския съюз и Балканите не успя в четвъртък да излезе от задънената улица по отношение на спряната кандидатура за членство в ЕС на Северна Македония и Албания, дори когато Украйна стана официален кандидат за членство.

Отделно от решението за приемането на кандидатурата на Украйна, лидерите на шестте балкански държави - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, изразиха разочарованието си, че преговорите не са започнали или са в застой, години след като им беше обещано евентуално членство в ЕС.

"Това, което се случи, е сериозен удар по доверието (в) Европейския съюз", заяви Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония, на пресконференция след срещата на върха Балкани-ЕС, визирайки липсата на напредък.

По време на срещата на върха ЕС потвърди обещанието си отпреди почти две десетилетия да предостави на балканските страни членство, след като те проведат дълбоки икономически, съдебни и политически реформи.

"Срещата ясно и недвусмислено потвърди европейската перспектива за Западните Балкани и бъдещето на региона в Европейския съюз", заяви служител на ЕС.

Но ветото на членката на ЕС България остава в сила от 2020 г., когато тя блокира преговорите за присъединяване със Северна Македония заради спор, свързан с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, тъй като ЕС е обвързал напредъка ѝ с този на Северна Македония.

Албанският премиер Еди Рама заяви днес, че това е "позор", и също така обвини лидерите на ЕС в "безсилие", че не са успели да окажат натиск върху София да направи отстъпки.

Българският министър-председател Кирил Петков, който представляваше страната си въпреки загубения вот на доверие в сряда, заяви, че се надява на скорошна подкрепа за Северна Македония в българския парламент, без да дава повече подробности.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също заяви, че следващата седмица може да има решение на въпроса, визирайки надеждите, че българският парламент ще се събере отново, за да подкрепи вдигането на ветото за Северна Македония.

Гражданите на Балканите отдавна мечтаят да се присъединят към ЕС след етническите войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна.

Но северни страни като Франция и Нидерландия забавиха процеса на разширяване на ЕС, опасявайки се, че ще се повтори прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и лошото управление на миграцията на източноевропейски работници във Великобритания, което настрои много британци срещу ЕС и доведе до Брекзит.

Постижения на френското председателство

В свой туит след срещата на върха френският президент Еманюел Макрон очерта постиженията на неговата страна в рамките на френското председателство на ЕС.

Сред основните постижения той изтъкна статута на кандидат за членство за Украйна, данъка върху въглеродните емисии на европейските граници за вносните продукти, регулиране на цифровите гиганти, повишаване на минималните работни заплати в общността, равенство между жените и мъжете в бизнеса, намаляване на зависимостта ни от изкопаеми горива и диверсифициране на доставките, бърза реакция на войната в Европа.
БГНЕС