Френският президент Еманюел Макрон поздрави българските народни представители за приетото решение, свързано с предложената рамка за преговорите на Република Северна Македония с ЕС

"Приветствам днешното гласуване в Народното събрание, което открива пътя към свалянето на българското вето и за начало на преговорите с Република Северна Македония и съответно с Албания", заяви Макрон на пресконференция след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел и по повод края на френското председателство на Съвета на ЕС. "Продължаваме работата, за да може да сключим споразумение в следващите дни", добави той.

"Това е много силен знак, благодаря на българския премиер и на партиите от управляващата коалиция и от опозицията в България, които успяха да осигурят подкрепа. Остава още работа, това е голям напредък", обобщи Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на френското председателство и отбеляза, че усилията продължават в следващите дни след днешното гласуване в българското Народно събрание. Той посочи, че френското предложение за обособяване на Европейско политическо пространство не е заместител на членството в ЕС.

Макрон добави, че има широко съгласие в Европейския съвет по този въпрос, както и че първото заседание, свързано с Европейското политическо пространство, ще бъде по време на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС. "Членството в ЕС не изчерпва възможностите за взаимодействие в Европа", поясни той.

В отговор на въпрос френският президент уточни, че на срещата ще бъдат поканени държави, които са напуснали ЕС, или които желаят да се присъединят. 
БТА